Brukar du tvivla på din kompetens som coach?


Att känna tvivel och oro kopplat till den egna kompetensen är (tyvärr 😔) väldigt vanligt.

Inte ens etablerade och erfarna coacher går säkra här. Det kan räcka med en period av lite sämre försäljning, eller en period av alltför mycket arbete (som resulterat i mental trötthet) för att börja tvivla.

Så vilka känslor är vanliga när man tvivlar på sin kompetens och förmåga? Och vad kan du göra åt det?

Låt oss titta på det:



Känsla av otillräcklighet:

Du kan känna att du inte är tillräckligt bra för att verkligen hjälpa dina klienter. Du ifrågasätter ofta dig själv och tänker att din kunskap och erfarenhet är otillräcklig. Du jämför dig med andra coacher och tycker att de är så mycket bättre än dig.

Rädsla för att bli bedömd:

Oavsett hur mycket erfarenhet du faktiskt har så känner du dig som en bluff och är rädd för att någon ska avslöja dig som inkompetent. Du undviker också att be om feedback eftersom detta ofta bekräftar de tvivel du har (även om det mesta i återkopplingen är positivt)

Stress och ångest:

När du tvivlar på om du är kompetent nog så känner du ofta stress inför ett klientmöte. Du oroar dig för om du kommer att kunna möta upp klientens förväntningar och om du kommer att kunna hjälpa henne med de problem hon har.


Emotionell utmattning:

När du ständigt tvivlar på din egen kompetens blir minsta uppgift jobbig. Du behöver balansera mellan rädslan över att vara otillräcklig och att ändå prestera på en hög nivå. Detta kräver massor av energi och du blir lätt överväldigad och utmattad av ditt jobb.


Svårt att vara autentisk och närvarande:

När du tvivlar på din kompetens kan det bli svårt att vara fullt närvarande och autentisk i dina klientsamarbeten. Du fokuserar mer på din osäkerhet än på klientens behov.


Försvarsmekanismer och undvikande:

För att kompensera de tvivel du känner är det lätt att hamna i perfektionism. Du lägger mer och mer tid på att förbereda dig inför klientsamarbeten, och använder ofta lång tid också efteråt för att överanalsysera. 

Det kan också leda till att du helst undviker utmanande klienter eller ”högrisk” situationer för att inte behöva möta risken för att misslyckas eller inte räcka till.


Förlust av arbetsglädje och motivation:

Att känna så här urholkar din arbetsglädje. Får tvivlet härja fritt för länge/ofta riskerar det att påverka din motivation att fortsätta att utvecklas och förbättras i ditt yrke. 

Du kan också börja ifrågasätta meningen med det du gör och tappa passion och intresse för ditt arbete.


Känsla av ensamhet: 

Allt det här kämpar du förmodligen med i tystnad. Dels kanske du tror att du är ensam om dessa känslor (vilket du inte är) och det kan också upplevas som skamfyllt att prata om - särskilt om du är etablerad och ”borde” vara mer självsäker än du känner dig.

·········

Silver lining 1:

Positivt i allt detta är att även om det är en tung känsla att bära så kan tvivel på kompetensen också leda till en stark drivkraft att utvecklas

Du kanske känner igen dig i att du är intresserad och öppen för att lära sig nya metoder, och att du tycker om att investera i sin egen personliga och professionella tillväxt…?


Silver lining 2:

Du kan också (om du håller tvivlet på en begränsad nivå) finna värde av att syna din kompetens lite i sömmarna. 

Då blir du mer medveten om dina styrkor och svagheter, tryggare i det du kan (och inte kan) och får en mer realistisk bild på vad du vinner på att förbättra och vad du faktiskt redan behärskar riktigt bra.


Silver lining 3:

Att känna en viss osäkerhet på det du kan hjälper dig också att “vara på tå” och undvika att bli för bekväm i din kompetens. 

Tvivlet kan därmed också driva en inre motivation att växa och förbättras - om det hanteras på ett konstruktivt sätt.


·········

Så det finns alltså både för- och nackdelar med att känns sig osäker på sin kompetens. Det viktiga är att inte låta tvivlet ta överhanden, och heller inte att det blir den enda känslan du upplever i ditt jobb.

Så hur hittar du balansen i detta? Hur bygger du en större trygghet och tillit till din kompetens så att du slipper begränsas i jobbet?

Jo, genom att fokusera på en kombination av professionell utveckling, självreflektion, klientomdömen, stöd från kollegor och mentorer, och även genom att ta hand om din egen hälsa och välbefinnande.

Genom att aktivt utveckla dina färdigheter, bygga ett starkt stödnätverk, ta vara på omdömen från dina klienter, och stärka din mentala och emotionella hälsa - kan du som coach övervinna tvivel och känna dig mer kompetent och säker i ditt arbete ❤️


/Linda Lindberg, emailcoachen.com



- Vill du också börja coacha via skrift?

   👩‍🎓 Utbilda dig till skriftlig coach -  
Gå Emailcoachens omtyckta certifieringsutbildning som ger dig trygghet, självförtroende och meriter.
Studera i din egen takt med nära mentorstöd under hela resan. Inga förkunskaper krävs.  

🛠️ Verktyg som stöttar dig i din coachroll -  
Med Emailcoachen ToolsCollection har du alltid tillgång till en stärkande boost för din praktik, försäljning och välmående.
Du får ett växande verktygsbibliotek med ifyllbara arbetsböcker, skrivövningar, klientformulär och redigerbara mallar.  
Ovärderligt för din personliga- & professionella utveckling!