Måste man gå en utbildning för att jobba som (skriftlig) coach?


Du har säkert också sett att fler och fler coacher och andra inom näraliggande yrken (ex terapeuter, vägledare, lärare, mentorer, etc) börjar erbjuda skriftliga metoder till sina klienter. Varje dag har jag ynnesten att möta upp mail och DM från personer som vill få mer information och hjälp att komma i gång med metoden. 

Ibland kommer också frågan: -Måste man utbilda sig för att lära sig att coacha via skrift?

Nej inte alls. Du kan lära dig på samma sätt som jag har gjort: ”learning by doing”.

Om du däremot vill ta ”genvägen” och lära dig snabbare och lättare + lära dig sådant som du kanske inte ens vet om att du behöver, så är min certifieringsutbildning rätt väg att gå 🙂

Låt oss titta på fördelarna du som utbildar dig får (jämfört med dem som inte gör det):




Formell certifiering och trovärdighet

Fördel: Att vara certifierad ger dig en professionell fördel. En formell certifiering visar att du har genomgått en noggrant utformad utbildning och har de nödvändiga färdigheterna för att arbeta som skriftlig coach. Detta skapar förtroende hos potentiella klienter och arbetsgivare.

Jämförelse: Den som inte har en certifiering kan uppfattas som mindre trovärdig eller kunnig, även om hen har praktisk erfarenhet. Att ha en certifiering gör det enklare att stå ut på en konkurrensutsatt marknad.


Hjulet är uppfunnet

Fördel: Som deltagare i min certifieringsutbildning kan du vila tryggt i välbeprövad kunskap och erfarenhet. Jag coachade via skrift för första gången 2006 och startade eget som skriftlig coach 2015. Allt jag lärt under dessa år får du dra nytta av i din utbildning. Detta innefattar allt från att förstå teorin bakom kvalitativ skriftlig coaching, till praktisk förmåga och trygghet i mötet med klienter.

Jämförelse: Den som väljer att inte utbilda sig får förlita sig på att lära sig professionen genom ”trial and error”. Det tar dels många år och kommer även att innebära en rad onödiga misstag under resan.


Praktisk erfarenhet genom coachning av verkliga klienter

Fördel: Din utbildning till Certifierad skriftlig coach innehåller praktik med verkliga klienter. Du får tillgång till träningsklienter som ger dig ett kravlöst rum att träna inom och den ovärderliga erfarenheten som kommer av att coacha riktiga människor med riktiga problem. Detta ger dig (förutom praktisk erfarenhet) en stark tro på din förmåga och konkreta bevis (klientomdömen) på att du kan. Allt detta är mycket värdefullt när du bygger upp din egen coachingverksamhet.

Jämförelse: Den som inte går en coachutbildning (som innefattar praktisk träning med reella klienter) får en stor nackdel i arbetet. Då behöver personen känna sig trygg med att ta betalt av klienter trots att hon saknar praktisk erfarenhet. Detta leder lätt till känslan av otillräcklighet och dåligt självförtroende, samt ökar risken för missnöjda klienter.


En snabbare (och enklare!) väg till betalande klienter

Fördel: Vägen att gå från träningsklient till betalande klient är mycket liten, och därför får många deltagare i certifieringsutbildningen också betalande klienter under utbildningstiden. Dels har deltagaren byggt självförtroendet i att ta betalt, och känner också: ”-Kan jag coacha träningsklienter så kan jag coacha betalande klienter”. De har också fått omdömen från sina träningsklienter som de kan använda i sin marknadsföring + ett certifikat att visa upp vilket gör framtida klienter trygga att anlita dem.

Jämförelse: Den som startar upp som coach utan utbildning behöver antingen coacha gratis en tid på egen hand eller direkt gå på betalande klienter. Tyvärr kan då både självförtroendet saknas och omdömena vilket försvårar försäljningen avsevärt.


Verktyg och metoder för effektiv coaching

Fördel: För dig som arbetar med att vägleda, utveckla och stödja andra människor i deras personliga och/eller professionella utveckling - är din verktygslåda A och O. I utbildningen: Certifierad skriftlig coach bygger du ett lager med kvalitativa verktyg, coachningsmetoder och strategier för att coacha via skrift på ett effektivt och strukturerat sätt. Du står alltid redo att hjälpa dina klienter via välbeprövade och transformativa verktyg.

Jämförelse: Den som inte går utbildningen missar dessa specialiserade verktyg och metoder, vilket kan leda till att deras skriftliga coachning blir mindre strukturerad eller ineffektiv.


Stöd från erfaren mentor

Fördel: Jag som står vid din sida i certifieringsutbildningen har drivit eget som skriftlig coach sedan 2015 och jag vet vad som krävs för att fullt ut lyckas och försörja sig på skriftlig coaching. Jag vet också hur det känns i början när man är nybörjare och allt känns nytt och svårt. Därför ingår support som är utöver det vanliga. Du kan maila och chatta med mig närhelst du behöver, du får fria mentormöten under utbildningstiden och jag hjälper dig med det du behöver för att nå ditt bästa som skriftlig coach.

Jämförelse: Den som inte går utbildningen missar möjligheten att ”plocka” av mina erfarenheter och kunskaper, och det kan vara en snårig och ensam väg att lära och utvecklas på egen hand.


Strukturerad utvecklingsplan och personlig tillväxt

Fördel: i certifieringsutbildningen får du följa en strukturerad utvecklingsplan för personlig och professionell tillväxt. Du får en tillväxt som löper från grundläggande färdigheter till avancerade coachingtekniker, vilket säkerställer en stadig och pålitlig utveckling.

Jämförelse: utan en tydlig utvecklingsplan kan den som försöker lära sig på egen hand sakna riktning eller göra misstag som fördröjer dess framsteg som coach.


Certifiering som attraktionskraft

Fördel: att ha en certifiering ger en tydlig fördel när det gäller att marknadsföra dig som skriftlig coach. Du får ett konkret bevis på din kompetens som gör det lättare att attrahera klienter eller arbetsgivare som söker en professionell coach.

Jämförelse: den som är utan certifiering kan ha svårare att visa sin kompetens på ett övertygande sätt. Klienter kan uppleva det osäkert att anlita henne (då det inte finns bevis på att hon kan det hon säger sig kunna) och hon kan bli bortvald i rekryteringssammanhang om CV:et saknar adekvat utbildning.


Yrkesetik och coachningens etiska dimension

Fördel: i utbildningen Certifierad skriftlig coach får du förståelse för de etiska principerna i skriftlig coachning, inklusive hur du hanterar känslig information, GDPR och skapar trygga relationer med dina klienter.

Jämförelse: den som saknar formell utbildning kan också sakna kunskap om viktiga etiska riktlinjer, vilket kan skapa problem i hennes professionella relationer, samt äventyra trovärdigheten och klientens integritet och trygghet i samarbetet.


Helheten i vad som krävs för att lyckas som skriftlig coach

Fördel: de flesta som går certifieringsutbildningen har drömmen om att driva eget företag som coach. Utbildningen har därför ett helhetsperspektiv där du inte ”bara” får lära dig allt du behöver för att bli en skicklig och trygg skriftlig coach, utan också det som hör till att bygga upp och utveckla en lönsam coachingverksamhet och ett hållbart liv som egenföretagare.

Jämförelse: den som har drömmen om en egen coachingverksamhet och som väljer att lära sig både professionen och allt som hör till företagandet på egen hand - kommer att få en onödigt jobbig resa. Då behöver personen uppfinna samtliga ”hjul” på nytt vilket kräver mycket tid, kraft och pengar.


Sammanfattningsvis så finns det massiva värden med att utbilda dig till Certifierad skriftlig coach (jämfört med att lära dig på egen hand). Och det kanske viktigaste värdet av allt: du lär dig allt i den takt som passar dig och din vardag.

Föreställ dig gärna detta! Du kommer att ha all kunskap och hjälp du behöver endast en inloggning bort, och kan samtidigt välja själv när och hur du använder det.

Frihet när det är som bäst, eller hur! 🥰



💌 Har du frågor om utbildningen eller vill ”bolla” något med mig innan du bestämmer dig? Hör av dig via mail så möter jag upp så snart jag kan. 

/Linda Lindberg, emailcoachen.com


- Vill du också börja coacha via skrift?

   👩‍🎓 Utbilda dig till skriftlig coach -  
Gå Emailcoachens omtyckta certifieringsutbildning som ger dig trygghet, självförtroende och meriter.
Studera i din egen takt med nära mentorstöd under hela resan. Inga förkunskaper krävs.  

🛠️ Verktyg som stöttar dig i din coachroll -  
Med Emailcoachen ToolsCollection har du alltid tillgång till en stärkande boost för din praktik, försäljning och välmående.
Du får ett växande verktygsbibliotek med ifyllbara arbetsböcker, skrivövningar, klientformulär och redigerbara mallar.  
Ovärderligt för din personliga- & professionella utveckling!