Hur går det till att coacha via skrift?

Den som är nyfiken på att börja coacha via skrift har ofta frågan: Hur gör man? Hur går det egentligen till? Skriver man bara mail till varandra eller…?

Det går naturligtvis att bara skriva mail till varandra (eller att chatta som blivit väldigt populärt de senaste åren), men det finns flera värden du går miste om då. Bland annat så försvåras GDPR. Djupet och helheten i processen blir inte densamma när man bara mailar eller chattar fram och tillbaka. Och din klient kan inte heller lika lätt spara ner sin process för att kunna återkomma till den framöver.

Så för att fullt ut göra det lätt och roligt för dig att coacha via skrift, skapa full trygghet i processen, och samtidigt maxa din klients resultat, nytta och engagemang – så behöver du jobba med basverktyg.

Jag har utvecklat 7st basverktyg som jag älskar att använda och variera mellan i mina coachingsamarbeten:



Kartläggning

    En Kartläggning går att se som inledningen på det coachingsamarbete som du och din potentiella klient kommer att ha. 

    Kartläggningen är vanligtvis kostnadsfri och utan krav på köp, utformat som en kortare arbetsbok som din potentiella klient får skickat till sig via mail. 

    I Kartläggningen lägger du in frågor som hjälper din klient att berätta om sin situation, sina drömmar och hinder, och formulera sina önskemål och behov med coachingen. Det är också vanligt att lägga in ett avsnitt i Kartläggningen där klienten kan göra en bokning om hon vill.



    Coachingöverenskommelse - 

      En Coachingöverenskommelse har syftet att skapa ramar, struktur och trygghet i samarbetet mellan dig och din klient. 

      Överenskommelsen tar vanligtvis upp produktval, pris, förutsättningar, metoder och etiska riktlinjer. Coachingöverenskommelsen kan också innehålla förtydligande kring vad som förväntas och krävs av båda parter för att samarbetet ska fungera så bra som möjligt.

      Coachingöverenskommelsen formas som en PDF och skickas till klienten innan det betalda coachingsamarbetet börjar. Hon läser då igenom den och får möjligheten att godkänna, förkasta eller be att få reviderat.



      Coachingbrev - 

        Coachingbrevet är basen för din skriftliga coaching. Det är via Coachingbreven som du och din klient samarbetar: du via frågor, övningar, tekniker och återkopplingar – och hon via svar, reflektioner och tankar. 

        Coachingbrevet liknar en arbetsbok som klienten fyller i. Som jämförelse så kan du se Coachingbrevet som en skriftlig ”coachingsession” som motsvarar värdet av (minst!) 60 minuters coachingsamtal.



        Återkopplingar - 

          Återkopplingar använder du för att summera, ge feedback, omformulera och ge din tolkning på det klienten berättat.



          Klientens summering - 

            Klientens summering är ett specifikt Coachingbrev som du skickar till din klient när ert coachingsamarbete börjar närma sig sitt slut. Om ni exempelvis har bestämt att tjänsten innehåller 3 Coachingbrev så skickar du Klientens summering när alla tre Coachingbrev slutförts. 

            I Klientens summering lägger du in frågor och reflektionsuppgifter som uppmuntrar henne att summera sin process och utveckling.



            Avslutande summering

              En Avslutande summering är dina slutord och sista tolkning inom ert coachingsamarbete. En Avslutande summering liknar en vanlig Återkoppling men har i detta fall fokus på hela klientens process. 

              Du skickar den Avslutande summeringen till din klient sist av allt i processen och förklarar därmed coachingsamarbetet avslutat.



              Löpande mailcoaching - 

                Löpande mailcoaching är som en vanlig mailkonversation mellan dig och din klient. Ni kommunicerar med varandra via vanliga mail. Det enda du behöver för att leverera detta stöd är således ett mailprogram. 

                I Löpande mailcoaching behandlas oftast enkla frågeställningar och snäva ämnesfokus. I mail som har några dagars mellanrum mellan varandra så blir det svårt att få översikt om alltför många fokus behandlas samtidigt. Du som coach behöver därför vara uppmärksam på om klienten visar behov som bättre hanteras inom fokuserade Coachingbrev. 

                Löpande mailcoaching är också värdefullt för att förtydliga, ge följdfrågor, eller möta upp din klient kring något som kanske väckt frågor för henne när hon jobbar med ett Coachingbrev. 

                Ett ytterligare användningsområde för Löpande mailcoaching är att du kan kontakta din klient mellan Coachingbreven och höra hur det går, ge extra support och peppa henne.



                När vi sammanfogar dessa basverktyg skapar de en process som kan se ut så här:

                Känns det som mycket att hålla reda på? I början kan det absolut kännas svårt att få allt på plats, men så fort du har gjort det – så förstår du värdet!

                ⭐ När du använder högkvalitativa basverktyg känner sig din klient välkommen och prioriterad. Hon ser och känner att du lägger vikt vid att ge henne den allra bästa upplevelsen under ert coachingsamarbete.


                ⭐ Med basverktygen skapar du förutsättningen för riktigt fina resultat. Din klient får en kombination av fokuserad, transformativ coaching + löpande stöd med sådant som känns bråttom och angeläget i stunden. Hon upplever stor frihet samtidigt som hon vet att du finns nära när hon behöver dig. En oslagbar mix!


                ⭐ När du använder basverktygen i din skriftliga coaching så stärker du ditt varumärke och anseende. Du skiljer dig därmed från verksamma som ”bara börjar skriva”, och visar i stället din klient att du vet vad som krävs för att ge henne den allra bästa upplevelsen, resultaten och tryggheten under processen.


                ⭐ Att jobba med riktigt bra basverktyg är också roligt! Du känner en stolthet i att skicka fina och genomarbetade verktyg till din klient. Hela processen med din klient känns smidig och lätt. Och det är också en väldigt härlig känsla att kunna stå för såväl helhet som detaljer i ert samarbete, eftersom både hon och du minns detta under lång tid efter att processen är avslutad.

                Du kan göra som jag har gjort och forma dina egna basverktyg.

                Eller så tar du ”genvägen” genom att klicka hem mallarna som jag har bakat in i utbildningen: Certifierad skriftlig coach. Du får redigerbara mallar så att du enkelt kan justera dem så det passar din verksamhet och ditt varumärke. Du får också en rad praktiska exempel, så att det ska gå så lätt och smidigt som möjligt för dig att forma och komma i gång med basverktygen.

                Innan du är varm i kläderna som skriftlig coach kan det kännas skönt att ha dessa mallar/basverktyg att luta dig emot. Du slipper uppfinna hjulet på nytt och kan i stället nyttja verktyg som du vet är testade och formade under många års praktik.

                /Linda Lindberg, emailcoachen.com

                - Vill du också börja coacha via skrift?

                   👩‍🎓 Utbilda dig till skriftlig coach -  
                Gå Emailcoachens omtyckta certifieringsutbildning som ger dig trygghet, självförtroende och meriter.
                Studera i din egen takt med nära mentorstöd under hela resan. Inga förkunskaper krävs.  

                🛠️ Verktyg som stöttar dig i din coachroll -  
                Med Emailcoachen ToolsCollection har du alltid tillgång till en stärkande boost för din praktik, försäljning och välmående.
                Du får ett växande verktygsbibliotek med ifyllbara arbetsböcker, skrivövningar, klientformulär och redigerbara mallar.  
                Ovärderligt för din personliga- & professionella utveckling!