Så här vågar du börja praktisera (trots att du är rädd för att misslyckas)


För att lyckas med din coachingverksamhet – behöver du praktisera och jobba med klienter. Detta kan tyckas självklart. Men det är absolut inte lika enkelt för alla att ta detta steg.

Du kan fullkomligen älska tanken på att coacha och hjälpa andra. Men att ta steget till att faktiskt göra det kan vara befäst med mycket rädsla och självtvivel:

-Vem är jag att hjälpa andra? Jag har ju inte ordning på mig själv ännu så hur ska jag kunna coacha någon annan..?

-Jag har ju nyss startat som coach. Jag är absolut inte bra nog att hjälpa en annan människa! 

-Alla andra coacher är så mycket bättre än mig, varför ska klienten betala mig för något som andra kan hjälpa henne bättre med?



Jag förstår verkligen hur det känns när rädslan för att misslyckas kryper på. Det är lätt att börja tveka, skjuta upp viktiga beslut eller känna att man måste ha allt perfekt innan man vågar ta nästa steg. 

Ibland kan det till och med kännas lättare att inte försöka alls, än att riskera att misslyckas. 

Men även om det i stunden kan kännas enklare att sitta och putsa på hemsidan ett tag till, fixa ett snyggt hemmakontor, och sitta i oändliga webinars – så kommer allt detta inte att hjälpa dig att bli tryggare inför ditt första klientsamarbete.

Låt oss titta på några saker som du kan göra i stället:



Acceptera att rädslan är normal

Att känna nervositet inför dina första klienter är helt normalt, och de flesta nya coacher upplever samma sak. Försök att se rädslan som ett tecken på att du bryr dig om att göra ett bra jobb. 

Det är okej att inte göra allt rätt från början.



Börja med små steg

Du behöver inte ta dig an stora eller komplicerade samarbeten direkt. Börja med enklare klientbehov eller träna med vänner, familj eller träningsklienter. Det kan hjälpa dig att bygga upp ditt självförtroende utan press.


Skapa ett stödjande sammanhang

Att ha en mentor eller coachkollegor att prata med kan vara otroligt värdefullt. Du kan få feedback, råd och känslomässigt stöd när du känner dig osäker. En gemenskap kan hjälpa dig att inse att du inte är ensam i din resa.



Lär av varje samarbete

Se varje klientsamarbete som ett tillfälle att lära och växa. Reflektera fortgående över vad som fungerar bra och vad du kan förbättra till nästa gång. Ju fler erfarenheter du får, desto tryggare kommer du att känna dig.



Gör så gott du kan

Även om du känner att du ännu har mycket att lära så kommer du väldigt långt genom att vara närvarande, Lyssna/läs aktivt och bry dig genuint om dina klienters utveckling. Då kommer du att göra stor skillnad.




Fokusera på klienten, inte på dig själv

Ibland kan rädslan komma av att vi fokuserar för mycket på oss själva och vad vi kan eller inte kan göra. Försök att skifta fokus till klientens behov. 

Genom att verkligen ta in och vara där för henne kan du avleda uppmärksamheten från din egen rädsla.



Tänk på långsiktig utveckling

Kom ihåg att du inte kan bli expert över en natt. Se varje klientsamarbete som ett tillfälle att lära och växa. Reflektera fortgående över vad som fungerar bra och vad du kan förbättra till nästa gång. 

Var snäll mot dig själv och tillåt dig att växa gradvis.



Fira små framgångar

Särskilt i början när du ännu inte har så många fina klientomdömen att luta dig mot, är det värdefullt att fokusera på de små framgångarna som sker inom ett samarbete. 

Notera de små skiftningar som klienten gör, de ord hon säger, de handlingar hon utför – som visar att din coaching ger värde och resultat. 

Skriv ner, fira och bygg ditt självförtroende!


Unna dig ett tryggt rum att träna inom

I min certifieringsutbildning (Certifierad skriftlig coach) har jag vävt in allt du behöver för att bli trygg och säker i din praktik:

♡ Du får tillgång till träningsklienter som vet att du är under upplärning. Tillsammans med dem får du ett fritt och kravlöst rum att träna inom.

♡ Du får verktyg och ett flexibelt upplägg för varje träningstillfälle. Det ger dig en trygg plan att följa med möjligheten att gå dina egna vägar under klientsamarbetet.

♡ Du får reflekterande frågor i anknytning till varje träningstillfälle. Det hjälper dig att tänka igenom din upplevelse, hur samarbetet fungerade, vad som hände och varför. Detta med syfte att utveckla en yrkesmässig medvetenhet och successivt förbättra dina färdigheter som skriftlig coach.

♡ Du får tillgång till ett bibliotek med självstärkande arbetsböcker och skrivövningar som hjälper dig att utmana tvivel och bygga ditt självförtroende som coach.

♡ Du får också nära hjälp av mig under hela din studietid och praktik. Till mig kan du alltid höra av dig om du behöver pepp, tips och råd.


/Linda Lindberg, emailcoachen.com



- Vill du också börja coacha via skrift?

   👩‍🎓 Utbilda dig till skriftlig coach -  
Gå Emailcoachens omtyckta certifieringsutbildning som ger dig trygghet, självförtroende och meriter.
Studera i din egen takt med nära mentorstöd under hela resan. Inga förkunskaper krävs.  

🛠️ Verktyg som stöttar dig i din coachroll -  
Med Emailcoachen ToolsCollection har du alltid tillgång till en stärkande boost för din praktik, försäljning och välmående.
Du får ett växande verktygsbibliotek med ifyllbara arbetsböcker, skrivövningar, klientformulär och redigerbara mallar.  
Ovärderligt för din personliga- & professionella utveckling!