Hur går det till att coacha via skrift?

Den som är nyfiken på att börja coacha via skrift har ofta frågan: Hur gör man? Hur går det egentligen till? Skriver man bara mail till varandra eller…?

Det går naturligtvis att bara skriva mail till varandra (eller att chatta som just nu är extra ”hett”), men det finns flera värden du går miste om då. Bland annat så försvåras GDPR. Djupet och helheten i processen blir inte densamma när man bara mailar eller chattar fram och tillbaka. Och din klient kan inte heller lika lätt spara ner sin process för att kunna återkomma till den framöver.

Så för att fullt ut göra det lätt och roligt för dig att coacha via skrift, skapa full trygghet i processen, och samtidigt maxa din klients resultat, nytta och engagemang – så behöver du jobba med basverktyg.

Jag har utvecklat 7st basverktyg som jag älskar att använda och variera mellan i mina coachingsamarbeten:

1. Kartläggning

Med en Kartläggning hjälper du din potentiella klient att ta ett steg närmare dig och det du kan hjälpa henne med.

Kravlöst och fritt får hon sätta ord på det hon behöver och drömmer om. Hon får känna på hur det är att coachas av dig, och du får värdefull information som hjälper dig att forma det allra bästa stödet för henne.

2. Coachingöverenskommelse

Med en Coachingöverenskommelse skapar ni ramar, tydlighet och trygghet i ert coachingsamarbete. Att veta vad tjänsten innehåller, hur processen är uppbyggd och vad som förväntas av båda parter ger en stabil grund att utgå ifrån.

Du och din klient får en fin start att bygga vidare på vilket kommer att främja såväl resultat och upplevelse, som samarbete och relationsbyggande.

3. Coachingbrev

Coachingbrevet är basen för din skriftliga coaching. Det är via Coachingbreven som du och din klient samarbetar: du via frågor, övningar och tekniker– och hon via svar, reflektioner och tankar.

Coachingbreven ger din klient det fria tempo hon vill ha, och hon älskar att i lugn och ro kunna känna in och landa i det som kommer till henne.

Du som coach får ynnesten av att ta del av din klients genuina och transparenta berättelse. Det är riktigt fint ❤️

4. Återkopplingar

Återkopplingar använder du för att summera, ge feedback och din tolkning på det klienten berättat. Detta skapar samspel och bygger förtroende.

Du vänder tillbaka hennes berättelse och riktar fokus på det som hjälper henne att utvecklas och komma framåt. Hon får nya perspektiv, medvetenhet och insikt. Hon ser – via dina ord och tolkningar på det hon berättat – saker som tidigare kan ha legat dolda, gömda eller helt outforskade.

5. Klientens summering

Klientens summering är ett specifikt Coachingbrev som du skickar till din klient när ert coachingsamarbete börjar närma sig sitt slut. Du lägger in frågor och reflektionsuppgifter som uppmuntrar henne att summera sin process och utveckling.

För klienten är denna slutsummering ofta mycket värdefull och uppskattad. Hon påminns om resan hon har gjort, framstegen hon har tagit och får en chans att landa i allt.

6. Avslutande summering

En Avslutande summering är dina slutord och sista tolkning inom ert coachingsamarbete. Du får möjligheten att lyfta det viktigaste från klientens process. Det du vill att hon tar med sig, drar lärdom av, och kommer ihåg. Detta väcker också minnen hos dig och det kan vara ett arbete som både berör och skapar nostalgi.

Dina slutord är ofta GULD för klienten att få. Många beskriver det som att få ett häfte från dig med värdefulla och stärkande ord. Något de varmt uppskattar, sparar och gärna återkommer till under många år framöver.

En Avslutande summering blir därför ett fint sätt att knyta säcken om ert samarbete och säga ”hej då”. Det blir en tydlig avslutning och känns samtidigt fyllt av värme och glädje.

7. Löpande mailcoaching

Löpande mailcoaching är som en vanlig mailkonversation mellan dig och din klient. Ofta behandlas enkla frågeställningar och snäva ämnesfokus och det är också värdefullt för att förtydliga, ge följdfrågor, eller möta upp din klient kring något hon känner är brådskande och angeläget.

Det största värdet är att din klient känner att du är nära – när hon behöver dig. Hon behöver inte vänta in en tidpunkt när ni bokat samtal eller känna att hon behöver ”passa på” att skriva allt inom ett Coachingbrev.

När du använder kombinationen av fokuserade Coachingbrev och Löpande mailcoaching ger du därför din klient det där lilla extra i tjänsten, som också skapar ett nära samarbete och fortgående kontakt.

Känns det som mycket att hålla reda på? I början kan det absolut kännas svårt att få allt på plats, men så fort du har gjort det – så förstår du värdet!

⭐ När du använder högkvalitativa basverktyg känner sig din klient välkommen och prioriterad. Hon ser och känner att du lägger vikt vid att ge henne den allra bästa upplevelsen under ert coachingsamarbete.


⭐ Med basverktygen skapar du förutsättningen för riktigt fina resultat. Din klient får en kombination av fokuserad, transformativ coaching + löpande stöd med sådant som känns bråttom och angeläget i stunden. Hon upplever stor frihet samtidigt som hon vet att du finns nära när hon behöver dig. En oslagbar mix!


⭐ När du använder basverktygen i din skriftliga coaching så stärker du ditt varumärke och anseende. Du skiljer dig därmed från verksamma som ”bara börjar skriva”, och visar i stället din klient att du vet vad som krävs för att ge henne den allra bästa upplevelsen, resultaten och tryggheten under processen.


⭐ Att jobba med riktigt bra basverktyg är också roligt! Du känner en stolthet i att skicka fina och genomarbetade verktyg till din klient. Hela processen med din klient känns smidig och lätt. Och det är också en väldigt härlig känsla att kunna stå för såväl helhet som detaljer i ert samarbete, eftersom både hon och du minns detta under lång tid efter att processen är avslutad.

Du kan göra som jag har gjort och forma dina egna basverktyg.

Eller så tar du ”genvägen” genom att klicka hem mallarna jag har bakat in i utbildningspaketet Emailcoachen Expert. Du får redigerbara mallar så att du enkelt kan justera dem så det passar din verksamhet och ditt varumärke. Du får också en rad praktiska exempel, så att det ska gå så lätt och smidigt som möjligt för dig att forma och komma i gång med basverktygen.

Innan man är varm i kläderna som skriftlig coach kan det kännas skönt att ha dessa mallar/basverktyg att luta sig emot. Du slipper uppfinna hjulet på nytt och kan i stället nyttja verktyg som du vet är testade och formade under många års praktik.

/Linda Lindberg, emailcoachen.com

Välkommen till Emailcoachen Academy!

vill du veta mer om skriftlig coaching?

Ta ett steg närmare skriftlig coaching och dess värden! Ladda ner kostnadsfria 
broschyrer, gratiskurser
och inspirationsbrev.

vill du prova på att coacha via skrift?

Klicka hem paket med
mallar & verktyg -
perfekt för dig som vill
känna på hur det fungerar
att coacha via skrift.

vill du utbilda dig till skriftlig coach?

Lär dig att coacha via skrift
och utveckla din kompetens som skriftlig coach.
Läs mer om Emailcoachen Academys populära certifieringsutbildning.

är du skriftlig coach och redo att skala upp?

Vill du frigöra mer tid
och tjäna mer pengar?
Titta runt bland tjänster som kan hjälpa dig som skriftlig coach att ta nästa steg i
ditt företagande.